2011. október 30., vasárnap

A kurta farkú cicák rejtélye



Sok macsek lakik Tioman szigetén, de a többségük csak kurta farokkal büszkélkedhet. Teljesen úgy festenek a hátsóik, mintha valaki tőből levágta volna a díszüket.

Meg is kérdeztem, hogy mi ez a helyi rituálé, de aztán kiderült, hogy semmi barbárság nincs mögötte, ugyanis már eleve csonka farokkal születtek.

Itthon kicsit utánaolvastam és a „macskafarok tudomány” komoly szakirodalmára bukkantam a neten.
Ázsiában rengeteg furcsa farkú típus létezik, míg Európában egyedül a Man-szigeteken találni ilyen mutáns egyedeket. Ők a Manx cicák, de az angolok csak cabbit-nek csúfolják őket a cat (macska) és a rabbit (nyúl) keveredésére utalva - pedig csak egy dominánsan öröklődő farkatlanságot okozó gén ludas ebben az egészben.
Szóval macskafarok rejtély megoldva.


Persze legendák erről is születtek és ezeket mindig élvezettel olvasom. Itt Ázsiában állítólag sértő módon Buddhára mutatott az első bűnös farok, ezért kellett lenyisszantani, míg a világ másik felén az a hír járja, hogy Noé figyelmetlen volt és a bárkájának ajtajával csippentette le az egyik megmenekített cica farkincáját.

Az éhes cicusok mindig ott ólálkodtak a nyitott étterem asztalai körül, de ha észrevette valamelyik felszolgáló, gyorsan ott termett egy flakonnal és valamilyen szagos löttyöt spriccelt rájuk.

Bálint természetesen imádta őket, de mi azért nem voltunk annyira elragadtatva, hogy mindig egy falka farkatlan macska (aszparanta!) leste ki a szánkból az ennivalót...

2 megjegyzés:

  1. Szűcs Gabriella2011. október 31. 20:52

    Bálintnak ezúton tolmácsolnánk cicája „üzenetét”: várja vissza!:) Cirmó (mi így hívjuk) különben rendkívül hasonlít kurtafarkú rokonaihoz, már ami a leleményességüket illeti, mivel elég számára egy résnyire nyitva felejtett tetőablak és ő máris ott terem bebocsátást kérve (Mandula szobája a kedvenc helye:)! Van azonban egy apró különbség az eső áztatta Tioman és a napsütötte Budatétény között: itt nem spriccelünk semmiféle löttyöt a beosont cicusra!

    VálaszTörlés
  2. ne is mondd! Bálint a sok cica miatt, azóta is rágja a fülemet. azt szeretné, hogy ha hazamegyünk nekünk is legyen legalább 2-3 doromboló macsekunk a háznál. azért remélem addigra kinövi ezt a mániáját...

    VálaszTörlés