2011. október 6., csütörtök

Blokkoldás



A csikung és az EFT nagyon közeli rokonok. A test energetikai folyamataival függ össze mindkét tudomány. Az utóbbi egy viszonylag új keletű módszer, de mégis az ősi módszereket veszi alapul: a test szabad szemmel nem látható (de fizikailag mérhető) energiapályáin (meridiánjain) elhelyezkedő akupunktúrás pontok „kopogtatásával” éri el a célját, azaz a blokkok oldását. A csikung pedig a mozgás, légzés és belső figyelem hármasával akadálymentesít.
De milyen akadályokról, blokkokról lehet szó?

Természetesen az energia áramlását megakadályozhatja egy külső tényező vagy akár egy fizikai sérülés is, de most nem ezekről, hanem elsősorban az érzelmi traumák okozta blokkokról szeretnék írni.

Ha idejében oldjuk ezeket a blokkokat, akkor a betegségek hamar odébb állnak, de ha nem figyelünk a test jelzéseire, akkor krónikus problémák, súlyosabb esetben akár komolyabb betegségek is kifejlődhetnek.
Nagy szakirodalma van ennek a témának, érdemes laikusként is beleolvasni és kicsit elgondolkozni azon, hogy a betegségünk vajon milyen okokra vezethető vissza, mit üzen nekünk ez az információ. Sok esetben a sorok között megleljük a megoldást, de legalább is segít az első lépést megtenni afelé, hogy a megfelelő orvosi terápia mellett párhuzamosan a lelki bajainkra is megtaláljuk a megfelelő gyógyírt.

Korunk legfélelmetesebb betegsége, a rák például az évek óta megrekedt – és sajnos nem oldott – blokkok sokaságára vezethető vissza. Persze nincs nálam a bölcsek köve, így nem tudhatom, hogy mennyi igazság rejlik emögött, de szerintem ha bárki emberfia krónikus betegségét górcső alá vesszük, akkor érdekes módon mindig megtaláljuk azt a traumát, ami minden baj forrásának nevezhető.

Ma olvashattuk a szörnyű hírt Steve Jobs, az Apple alapítójának, modern világunk egyik legnagyobb technikai zsenijének tragikus haláláról. Hasnyálmirigyrákban halt meg fiatalon, mindössze 56 évesen.

A hasnyálmirigy az életörömhöz és a napfonat csakrához kapcsolódik. A szeretet kifejezését és integrálását valamint az ezzel ellentétes érzelmekkel való szembenézés képességét jelképezi.
Ha valaki olyan helyzet él meg, amit nehezen nyel le, esetleg minden porcikájával undorodik valamitől, annak bizony sok esetben hasnyálmirigy problémákkal kell megküzdenie.

Vajon ennek a dúsgazdag zseninek milyen problémája lehetett?
Az önéletrajzából kiderül, hogy mindössze egy hetes volt, amikor adoptálták szegényt. Édesanyja egyetemre járt ekkoriban, konzervatív szülei pedig nem nézték jó szemmel a szíriai felmenőkkel rendelkező apajelöltet, így nem tudta vagy akarta vállalni a gyermekét. Steve tinédzser kora óta megszállottan kereste valódi szüleit. Majdnem felhagyott a kutakodással, mikor egy véletlennek köszönhetően már felnőtt fejjel - 32 évesen - megtudta az igazságot. Fény derült közben arra is, hogy szülei később összeházasodtak, sőt talán az még rosszabbul érintette, hogy egy hugica is született ebből a házasságból, aki viszont nem nélkülözte az anyai szeretet és akiről édestestvér létére mit sem tudott (érdemes megemlíteni, hogy a kishúg, Mona Simpson is sokra vitte, novellaíróként aratja sikereit az Egyesült Államokban).
Lehet, hogy ez a trauma is hozzájárult Steve Jobs betegségéhez, sosem tudhatjuk biztosan, de elgondolkodni mindenesetre érdemes ezen….

Kicsit hosszúra sikeredett ez az okfejtés és lehet, hogy nem is mindenkit érdekel ez a téma, így ezentúl inkább a www.blokkoldas.hu oldalamon fogom az ehhez hasonló témákat körbejárni.
Az oldal egyelőre szerkesztés alatt – Marci hathatós segítségével - de a terveim szerint hamarosan felkerül ide mindaz, amivel feltett szándékom a jövőben foglalkozni.

2 megjegyzés:

  1. Várom az oldalad indulását :)
    Én egy másik módszerrel ismerkedem most, de a csikung is régóta érdekel, mert meggyőződésem, hogy a valóban működő módszereknek az alapja egy és ugyanaz. Az EFT-t nem ismertem eddig, úgyhogy kíváncsivá tettél.
    Egyébként szerintem Szingapúrban, kelet és nyugat szellemi "keresztútján" az egyik legjobb helyen vagy ahhoz, hogy elmélyülj ezekben a dolgokban, és közben a mindennapi életedet is élheted.

    VálaszTörlés
  2. rajta vagyok...
    a kelet, nyugat találkozásáról egy vicces pillanat - tudom, hogy nem erre a fajta találkozásra gondoltál, de azért leírom.
    az egyik pénteki kínai dokis vizitemnél kértem egy pohár vizet magamnak. kaptam is - egy csőrikés bögrében...
    szóval ott álltam a 100 éves taoista szentélyben és kortyolgattam a vizemet a csőrikés bögrémből - na mi ez, ha nem a kelet-nyugat találkozása :-)

    VálaszTörlés