2012. január 18., szerda

Szerencse, pénz és baby boom



Alighogy az utcákról és az üzletekből eltűnt a karácsonyi dekoráció, hamarosan beindult a sárkány- és lampiondömping. A műanyag fenyőket felváltották a bemasnizott (élő) mandarinfák, a boltokban pedig sárkány alakú drótkosarakban rendületlenül fogy a narancs.
A piros díszek mellett az újév elengedhetetlen kelléke ugyanis ez a két narancssárga gyümölcs. Ennek az az oka, hogy a kantoni nyelvjárásban a narancs (yam) az „arany” és az „édes” szavakkal, a mandarin (kat) pedig a "szerencse" szó kiejtésével egyezik meg.

Az ünnepre való készülődés már hetekkel az újév beköszönte előtt elkezdődik. Az elmaradhatatlan ajándékvásárláson és sütés-főzésen kívül a legfontosabb az otthonok megtisztítása az elmúlt év ártalmas hatásaitól (is). Arra azonban ügyelnek, hogy a jó szerencsét ne kergessék ki az otthonokból, a szemetet így mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan, lehetőleg a hátsó ajtón kivinni. Ennek a szabálynak a megsértése az egész családra nézve súlyos következményekkel járhat. A háznak újév előestéjén tisztán kell ragyognia, s ekkor az összes söprűt és egyéb takarítóeszközt el kell rejteni. Ha ugyanis valaki újév napján is söpörne, azzal biztos, hogy kikergetné a szerencsét a házból.

Ilyenkor a piros borítékos ajándékozás is főszezonját éli, de azon kívül, hogy mennyi bankjegy kerülhet bele (lsd. lagzis bejegyzés), még arra is kell ügyelni, hogy a "töltelék" minél ropogósabb legyen, mert a friss nyomású pénz még több szerencsét hozhat.
(Bár a ropogós szó nem igazán stimmel, ugyanis a 10, 5 és 2 dollárosok errefelé műanyagból készülnek – lehet azért, hogy az esőben nehogy szétázzanak???)

Na de ezzel még nincs vége.
Az újév után az sem mindegy, hogy mikor áll munkába az ember. A személyre szabott horoszkópból még az is pontosan kiolvasható, hogy kinek, mikor kezdődhetnek a dolgos hétköznapjai. Ha valakinek pl. csak az ünnepet követő harmadik napon, akkor bizony addig muszáj szabit kivenni, nehogy aztán a balszerencse üldözze egész éven át. Itt természetesen a munkáltatók ezt tolerálják és az áhított szerencsének nem tesznek keresztbe, mondjuk egy felmondással.

És még egy érdekesség.
A következő 12 hónapban baby boom várható. Aki tudta, stílusosan átugrotta a Nyúl évét és a sokkal szerencsésebb Sárkány évére időzíti a gyermekáldást.
Gábor egyik kollégája például biztosra megy, februárban kivesz egy hónap „rákészülési” szabadságot, hogy pihenjen, koncentráljon és stb., hogy legkésőbb jövő ilyenkorig megszülethessen a szerencsegyerek...


még egy sárkány, ezúttal virágokból:



piros boríték kínálat:



és egy a sok mandarinfa közül, hasonló díszeleg a mi házunk előtt is:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése