2012. január 16., hétfő

Sárkány éve



Hamarosan – egész pontosan január 23-án - indul a kínaiak legnagyobb bulija, a tavaszünnep és ezzel kezdetét veszi a Kínai Újév.

A (hold)újév időpontja – hasonlóan a mi húsvétunkhoz - évről évre változik, s mivel elég bonyolultabb a képlet, így gyakorlatban a hivatalos naptárból értesül mindenki a nagy eseményről.
Bár ha belegondolok, otthon sem törjük a fejünket, hogy pontosan mikor jön a nyuszi, hiszen már valaki helyettünk megszámolta a holdtöltéket…

A maja világvége elméletnek rendesen keresztbe tesznek a kínaiak (írtam már, hogy optimisták errefelé), a most következő Sárkány éve ugyanis a legszerencsésebb a 12 éves ciklus alatt. Mert ugyebár van még 11 állatjegy a mostanin kívül, s amelyekhez természetesen egy legenda dukál:

"Egykoron, miután Sziddhátra herceg megvilágosodott, Buddha magához hívatta a Föld állatait, hogy bölcsességéből megajándékozza őket. Ám az állatok túlságosan el voltak foglalva saját vágyaikkal, és azok kielégítésével, és nem foglalkoztak Buddha meghívásával. Végül csupán 12 állat indult útnak, hogy Buddhát meglátogassa. Buddha pedig érkezésük sorrendjében az állatöv egy-egy jegyével ajándékozta meg őket."

A befutási sorrend a következőképpen alakult: Patkány, Bivaly, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó.

A kínai asztrológiai is a születési holdévből indul ki, ezért nem stimmelnek a nyugati, csillagállások szerinti jóslatok errefelé.

Idén viszont mindenképpen a kínai horoszkópot lesz érdemes lapozgatnunk, hiszen a Sárkány éve jó üzleti lehetőségekkel, kiváló házasságokkal és gazdasági fellendüléssel kecsegtet. Bár az öt elem tanával megspékelve, most a Víz Sárkány évében a szokásosnál egy kicsit érzékenyebbek leszünk, de a siker így sem marad el. Felfedezésekkel, világmegváltó ötletekkel, csodákkal, sorsfordulókkal lesz tele az esztendő. Így legyen!

sárkány az utcán...


és az egyik felüljárón


a boltokban pedig az ünnepi díszek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése