2011. augusztus 4., csütörtök

Kopi Luwak

A sziget belső részén mezőgazdasággal – elsősorban rizstermesztéssel foglalkoznak a helyiek. Gyönyörű látványt jelentenek a teraszos rizsföldek, mi is megcsodáltunk néhányat belőlük. A kisebb gazdaságok fűszer-, kávé- és kakaótermesztésre szakosodnak, némelyik közülük a turisták számára is nyitva áll, így aki akar, beleshet a kulisszák mögé. Mi sem hagytuk ezt ki, hiszen ilyet otthon biztos nem láthatunk.
Jó volt megszaglászni a fűszereket, megkóstolni a nyers kakaóbabot (elég keserű…), pörkölni, megdarálni és átszitálni a kávét (mennyei illatok…), na és persze a végén elmerülni egy finom csésze feketében.

A Bakancslista c. filmben a különc Edward Cole (Jack Nicolson) is minden reggel Luwak kávéval indította a napot, míg Carternek jó volt a Nescafé is. Én is beérem ez utóbbival, de ha már eljutottunk a Kopi Luwak őshazájába, akkor én sem maradhattam ki a jóból.
"Kopi" indonéz nyelven kávét jelent, a "Luwak" pedig a macsek neve.

Hogy miért is ilyen különleges ez a kávé és miként kerül egy macska a képbe?

Egy Dél-kelet Ázsiában őshonos macskaféle - közönséges nevén pálmasodró - kedvenc csemegéje a kávébab, aminek azonban csak a héját tudja megemészteni. No de akkor a maggal mi lesz? Szorgos kezek ügyesen kiválogatják, miután a maga természetes módján távozik a cicából. Pont ez a - nem éppen steril - folyamat a lényeg, ugyanis a gyomorban található emésztőenzimektől válik igazán egyedivé az így készült kávé. Nem utolsósorban attól a ténytől, hogy ezek a válogatós macskák csak a szép pirosra érett gyümölcsökre buknak, tehát a minőséget ebből a szempontból is garantálják.

Megkóstoltam, tényleg finom, de valahogy nem értem azokat a sznobokat, akik képesek egy kiló Kopi Luwak-ért 1000 dollárt(!!!) kifizetni.


a cica éppen elbújt, valószínű már elég volt a sok bogyóból



pörkölés előtt néhányszor átmossák (az első adag még elég szag(g=r)os volt)




itt már mennyei volt az illata, az ízéről nem is beszélve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése