2012. február 8., szerda

Thaipusam Fesztivál



A Szingapúrban élő tamilok minden évben, a saját időszámításuk szerinti THAI hónapban (január/február), amikor PUSAM csillaga a legmagasabban ragyog az égbolton, áldozatot mutatnak be Murugan szellemének.

Murugan a háború istene és a tamil föld patrónusa. Aszkéta élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a gonoszt és így megszabaduljon minden olyan nem kívánatos emberi tulajdonságtól, mint például a féltékenység, harag és bujaság. Tejet, gyümölcsöt és saját húsukat áldozzák neki, amiért jót várnak cserébe.
A nagy ceremóniára megtisztulással készülnek, 48 napon keresztül böjtölnek, imádkoznak és tartózkodnak a testi örömöktől is.
Ez az önmegtartóztatás szükséges ugyanis ahhoz, hogy vértelen és fájdalom nélküli áldozataikat, az ún. kavadikat bemutassák. A hagyományainak megfelelően testük különböző pontjait hosszú, súlyos nyársakkal, jó esetben ezüsttűkkel szúrják át, így cipelik az áldozati tejes kancsókat, gyümölcsöket vagy éppen a virágokkal, pávatollakkal és isteni szimbólumokkal díszített fémkereteket.
A kétnapos ünnepség parázson járással veszi kezdetét, majd több, mint 4 kilométeres szakaszon vonulnak fel a hívők és kísérőik, a menet közben pedig végig táncolnak, zenélnek, énekelnek és persze a tűmentesek buzdítják a felnyársalt társaikat.
A visszautazást követő zombi állapotunk miatt végül csak egyedül mentem a tőlünk néhány saroknyira zajló záróünnepségre, de a sokkoló fotóimmal sajnos nem sikerült kedvet csinálnom otthon, hogy jövőre elkísérjenek…

Még több fényképet az albumban találtok: itt.












A youtube-on rengeteg felvétel van, itt például a szöges topánkájukat is megcsodálhatjátok:



itt meg a nyársalásokat közelebbről:

2 megjegyzés:

  1. Szűcs Gabriella2012. február 14. 11:51

    Nem csodálom, hogy a fiúk jövőre is kihagynák ezt a felvonulást. A felvétel minden kockájánál hideg futkosott a hátamon..., ami a trópusi melegben lehet, hogy jól jön..., gondolom csakis ezért bírtad élőben végignézni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. valóban nem gyerekeknek való a látvány, de nekem óriási élmény volt ezeket az átszellemült embereket közelről látni.
      mivel nem folyt vért, nem volt "annyira" félelmetes és amikor "levetkőztették" őket, akkor hihetetlen megnyugvás, áhítat és öröm látszott az arcukon...

      Törlés