2011. szeptember 1., csütörtök

Singapore is a fine city!



Az itt élő és idelátogató külföldiek által nagyon gyakran használt kettős értelmű mondat nagyon találó. A fine szó angolul nagyszerűt és büntetést is jelent egyszerre.

Szingapúr az egyik legtisztább, legjobban szervezett és egyben a legbiztonságosabb ország a világon, de ez a rendszer csak úgy működik, hogy vannak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartani és itt bizony gondoskodnak arról, hogy mindenki be is tartsa őket...

Bárhová megy az ember a városban, lépten-nyomon belebotlik egy-egy tiltást jelölő táblára, rajta szigorú bírságokkal elrettentés gyanánt.

Már megérkezéskor, a beutazó papírok kitöltésénél nagy betűkkel figyelmeztetnek arra, hogy mindennemű drogozás (értsd birtoklás, csempészet, kereskedelem vagy fogyasztás) halálbüntetést von maga után. Nincs magyarázkodás. Ha elkapnak, akkor nincs az a sztárügyvéd, aki megmentsen.

De az ennél kisebb bűnökért is jócskán meglakol az ember.

Néhány példa a büntetési tételekből:
csoportos garázdaság: 5-20 év,
nyilvános verekedés: 1 év + 1000 S$ (1 S$ kb 150 HUF),
bolti lopás: 7 év,
vandalizmus: 3 év + több ezer S$ büntetés,
wifi lopás(!): 3 év + 10 ezer S$,
szemetelés vagy tiltott helyen dohányzás: 1000 S$.

De megbüntethetnek például a saját lakásodban azért is, ha szóbeli megrovás után sem öntöd ki a felesleges vizet a virágcserepek alól vagy ha nem cseréled naponta a vizet a vágott virágaid alatt (nagyon tartanak a szúnyogok által terjesztett trópusi nyavalyáktól, ezért a szigorúság). Nálunk a házban például azt is előírják, hogy nem teregethetünk az erkélyen, mert az rontja a ház képét…büntetésről nem írtak, de maga az előírás is nagyon furcsa volt.

Számít természetesen az is, hogy mennyire visszaeső bűnöző valaki, így egy kezdő bolti szarkát nem egyszerre 7 évre vonják ki a forgalomból, de néhány hónapra egész biztosan. Visszaesőknél persze nincs bocsánat.

Nagyon gyakran alkalmazzák a korbácsolást is kiegészítő tételként, ami már magában is elég elrettentő büntetésnek számít. Erről csak annyit érdekességképpen, hogy humanitárius okokból 18 év alatt és 50 év felett nem büntethetnek így. Az akciót orvosi vizsgálat előzi meg és az ütések alatt is folyamatos az orvosi felügyelet. A rattanból készült korbács kicsivel több, mint 1 cm vastag és 1 méter 20 centi hosszú. Előző este sós vízben áztatják, hogy hajlékonyabb és nehezebb legyen. Megrepedhet a hátsó rendesen, így ebben az esetben szépen lekezelik és csak utána jöhet a következő suhintás. Ja és a vesét is gondosan letakarják, nehogy megsérüljön és komolyabb baj legyen. Milyen figyelmesek…

Néhány popsiveréses esetet felkapott a nemzetközi sajtó is, ugyanis a renitens külföldiekre ugyanúgy vonatkoznak ezek a kicsit középkorinak számító (de hatásos) törvények- így pl. az a svájci programozó, bizonyos Oliver Fricker is szívébe zárta Szingapúrt, aki vandál cselekedetéért (graffitit készített egy metrókocsira) 5 hónap börtönt és 3 botütést kapott, vagy az a graffitizó amerikai tinédzser (Michael P. Fay), akit még Bill Clinton mentőakciója sem tudott megmenteni a fenekeléstől. Egy amerikai focistának (Kamari Charlton) meg azért húzták el a nótáját, mert lejárt vízummal akarta elhagyni az országot.

Ezek után gyorsan utánanéztem, hogy milyen szankcióval járnak a közlekedési kihágások. Szigorúságból természetesen itt sincs hiány. Büntetőpontok, bírság és börtön a választék – attól függően, mennyire vagy szabálykerülő. 2 év alatt max. 24 büntetőpontot lehet begyűjteni, az új jogsisoknak és visszaesőknek 1 év alatt ennek csak a felét.
A vezetés közbeni telefonálásért 12 pont levonás és 1000 S$ büntetés, többszöri szabálysértés esetén már 6 hónap börtön jár. 4 pontot jelent a biztonsági öv nélküli vezetés vagy egy 20 km alatti sebesség túllépés, de már kapásból 12 pont a 40 km feletti túllépés illetve a piroson történő áthajtás.

Ennél szigorúbban már csak a korrupciót büntetik, pl. ha meg akarsz vesztegetni egy rendőrt, akkor több tízezer dolláros büntetésre és akár több éves börtönre (!) is számíthatsz.

Azért ebből a nagy szigorból át kéne plántálni egy keveset a hazai gyakorlatba is, biztos nem lenne tele farfirkával a gyönyörű fővárosunk, meg kevésbé kéne aggódnunk az otthonaink és szeretteink biztonságáért.

4 megjegyzés:

  1. Azért ez elég rémisztő, hogy mi mindenért büntetnek. Nyilván a rendőrségnek nagyobb a tekintélye ott, mint kis hazánkban. Azért nem semmi, hogy a virágok sanyargatásáért is bünti jár...:) Arról nem írtál, mi van ha az ember idegből lecsap mondjuk egy darazsat, lehet, hogy mehet a vesztőhelyre?!

    VálaszTörlés
  2. Csak a szúnyoglárva miatt nem szabad, hogy több napos víz legyen a lakásban.
    Megnéztem, az állatkínzás 12 hónap börtön és 10 ezer S$ büntetés. Állatkínzásnak minősül pl. az is, ha valaki magára hagy egy ebet. Otthon, a Kamaraerdőnél "ottfelejtett" kutyusok gazdáit én is lecsukatnám.

    VálaszTörlés
  3. Van, amit tényleg át lehetne venni, de ha eddig foglalkoztatott is a gondolat, hogy egyszer Szingapúrba költözzünk rövid időre, azért ez most egy picit megijesztett. Nem mondom, hogy dilettáns szabályszegőek lennénk, de vannak apróságok, amibe azért gondolom óvatlanul belefut az ember...?

    VálaszTörlés
  4. Mi szerencsére eddig megúsztuk. Mindösszesen két parkolási bírságunk volt, de az még a legelején, amikor még nem volt teljesen tiszta a kép a kuponos és kártyás parkolást illetően.
    Azért bevallom, hogy néha én is majrézok, hogy amikor éppen felettem vált át a lámpa sárgára és már piros, amikor átérek a hosszú kereszteződésben.
    Én még ilyen gyorsan váltó lámpákat sehol nem láttam...

    VálaszTörlés