2012. október 1., hétfő

Holdsütik és lampionok



A kínai kultúrában a hold kitüntetett szerepű égitest, így nem véletlen, hogy a hagyományos ünnepek mindegyikét a holdnaptár szerint határozzák meg.

Tegnap, azaz a 8. holdhónap 15. napján az ősz közepét ünnepelték (Mid-Autumn vagy Mooncake Festival), ami több mint 3000 éves múltra visszatekintő családi ünnep. Amikor a hold a legnagyobb és legfényesebben csillog a családok összegyűlnek, lampionokat gyújtanak, füstölőket égetnek, a holdbámészkodás közben pedig nagyokat beszélgetnek és az elhunyt szeretteikre gondolnak. Ilyenkor sok finomság kerül az asztalra (vagy a piknik pokrócra), ahonnan természetesen nem hiányozhat az ünnep kötelező nyalánksága, a holdsüti sem.

Már szeptember eleje óta rendületlenül árulják a boltokban a különböző féle-fajta  süteményeket.  A hagyományos töltelék lótuszmag masszából készül és a holdat a süti közepében lapuló kacsatojás(sárgája) jelképezi. Mostanság inkább egy nagyon édes és tömény csoki-, mogyoró-, pisztáciakrém stb. kerül a vékony sült tészta réteg alá. A családok, barátok ezzel ajándékozzák meg egymást, de a modern időkben már céges repiajándékként is szolgál  (nem véletlen tehát, hogy a múlt héten több céges futárt is láttam kismillió dobozzal lavírozva).

Este Bálinttal nyakunkba vettük a várost, nagyon nagy élményt volt a lampionfüzér tengerben úszó China Town és a folyóparti úszó fényszobrok látványa. További fotók az albumban.







Számos legenda kering az ünneppel kapcsolatosan, de minden történet főszereplője a gyönyörű Csang E, aki halhatatlansága miatt még ma is holdon él.

Ez az egyik verzió a sok közül, ha érdekel benneteket, akkor érdemes belenézni (és közben egy kis kínai zenét hallgatni):

   


1 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatosnak tűnik! ...és a sütik is jól néznek ki! Egy kis zselé azért ugye volt hozzájuk? ;)

    VálaszTörlés